Refresh, ook wel vernieuwen genoemd, is een belangrijk onderdeel van gegevensanalyse en rapportage. Het is het proces van het bijwerken van gegevens in een rapport of dataset, zodat de informatie nauwkeurig en up-to-date blijft. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat de beslissingen die worden genomen op basis van de gegevens actueel en betrouwbaar zijn.

Refresh in Power BI

In de context van Power BI verwijst refresh naar het proces waarbij gegevens worden opgehaald uit de bron en in het rapport worden ingevoerd. Er zijn verschillende manieren om de gegevens te vernieuwen, afhankelijk van de aard van de gegevensbron en hoe vaak de gegevens worden bijgewerkt. Voor sommige gegevensbronnen kan het vernieuwen handmatig worden uitgevoerd door op de knop Vernieuwen te klikken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een Excel-bestand dat is geüpload naar Power BI. In dit geval moet de gebruiker handmatig de gegevens vernieuwen wanneer er wijzigingen zijn aangebracht in het Excel-bestand. Voor andere gegevensbronnen, zoals een database, kan de vernieuwing automatisch worden gepland op vaste tijdstippen. Dit wordt ook wel geplande vernieuwing genoemd. Hiermee wordt het proces van handmatig vernieuwen geautomatiseerd en ervoor gezorgd dat de gegevens altijd up-to-date zijn.

Direct Query als alternatief?

Een andere optie is DirectQuery, waarbij de gegevens niet worden gekopieerd naar Power BI, maar in realtime worden opgehaald uit de oorspronkelijke bron. Dit betekent dat er geen vernieuwing nodig is, omdat de gegevens altijd up-to-date zijn. Naast het vernieuwen van de gegevens zelf, kan ook de vernieuwing van de rapporten of dashboards worden gepland. Dit wordt ook wel geplande vernieuwing van het rapport genoemd. Hierbij worden de rapporten of dashboards automatisch vernieuwd op vaste tijdstippen, zodat gebruikers altijd toegang hebben tot de meest recente informatie.

Kortom, het vernieuwen van gegevens is een essentieel onderdeel van datavisualisatie en rapportage, en het zorgt ervoor dat de informatie die wordt gebruikt om beslissingen te nemen altijd actueel en nauwkeurig is.