Power BI ook zeer geschikt om efficiency te verhogen in tuinbouwsector

“Dankzij de goede cursus konden we bij Zuidgeest Growers een vliegende start maken met Power BI .”

Frank Barendse, Zuidgeest Growers B.V.

Tuinbouwbedrijf Zuidgeest Growers is een belangrijke speler van snackpaprika’s en puntpaprika’s in Honselersdijk. Het bedrijf verzamelt al jaren data, maar deed daar relatief weinig mee. Dit jaar veranderde dat. Financieel directeur Frank Barendse en managementassistente Romy Barendse volgden samen een cursus bij Power BI Knowledge en zijn inmiddels twee maanden aan de slag met de software.

Tijd en geld besparen, daar moet Power BI voor zorgen. “De behoefte aan goede informatie hebben we al jaren. Nu is besloten om een professionaliseringsslag te maken”, vertelt Frank. Door data aan elkaar te koppelen kan het bedrijf trends signaleren en heeft het meer inzicht in waar kosten vandaan komen en hoe de omzet tot stand komt. Frank: “De doorlooptijd van een managementrapportage is een à twee maanden. Als er dan iets is voorgevallen is het al vaak al te laat om bij te sturen.”

Nu gaat het anders. Iedere maandagochtend kunnen de twee het dashboard van Power BI bekijken en zien hoe het de afgelopen week is gegaan. Als de arbeidskosten ineens gestegen zijn, kan direct uitgezocht worden wat er aan de hand is. Gegevens als prijsontwikkelingen zijn per klant en voor iedere gewenste periode inzichtelijk. Frank: “We kijken bijvoorbeeld naar trends in het volume of de gemiddelde prijs die een klant betaalt.”

Andere nuttige informatie is bijvoorbeeld de gemiddelde arbeidskosten per uitzendbureau, of de hoeveelheid bestellingen van een klant in dezelfde maand van voorgaande jaren. Dankzij Power BI wordt informatie met een druk op de knop gekoppeld en inzichtelijk gemaakt door grafieken en diagrammen. “Je zit er bovenop. Als je nu ziet dat de vraag naar bepaalde verpakkingen stijgt van een klant die hard groeit, kun je de machines daarop aanpassen.  Dankzij de software signaleer je het verband en speel je erop in,” zegt Frank.

Om een vliegende start te kunnen maken volgden Frank en Romy een training bij Waldemar de Haas van Power BI Knowledge. In een kleine groep leerden ze aan de hand van een case hoe je data op een duidelijke manier inzichtelijk kan maken. “Het was een goede training. Waldemar nam ons echt mee naar de basis. Door de kleinschaligheid van de groep hadden we alle ruimte om de voor ons relevante vragen te stellen”, vertelt Romy. Dankzij de training konden Frank en Romy al gauw met de software aan de slag.

Het is bij Zuidgeest al duidelijk dat het gebruik van Power BI inderdaad tijd en geld kan besparen. “Iedere week is er een werkoverleg waar onze collega’s bepaalde gegevens voor opzoeken. Dat is straks niet meer nodig. We zetten de computer aan en hebben de meest actuele cijfers paraat”, aldus de financieel directeur. “Verder moesten we vroeger zelf analyses maken van data en dat was tijdrovend. Dat hoeft nu niet meer.”

Het uiteindelijke doel? “Beter presteren”, lacht Frank. Romy vult aan: “We hebben gewoon veel meer inzicht gekregen. We proberen ook de betrokkenheid van mensen te vergroten en de informatie door te spelen naar de rest van het bedrijf. Samen zorgen we ervoor dat we operationeel en financieel beter gaan presteren. Door de transformatie van data naar de juiste informatie kunnen we het bedrijf efficiënter, beter en sterker maken.”

Aan de slag met Power BI

Zelf aan de slag met Power BI? Schrijf je in voor één van onze Power BI Trainingen.