Home>Power BI cursus>Power BI DAX Trainingen

Power BI DAX

Na het volgen van onze Power BI DAX trainingen kent deze krachtige formuletaal geen geheimen meer voor u.

Met onze DAX-cursusaanbod leert u gestructureerd de verschillende DAX-functies te gebruiken aan de hand van verschillende hands-on scenario’s. U bent na het volgen van deze cursus in staat zelf complexere berekeningen te maken die verder gaan dan de welbekende SUM / AVERAGE en COUNT berekeningen.

Standaard is er al hoop mogelijk in Microsoft Power BI. Maar wie net dat stapje verder wil gaan in zijn data visualisatie doet er goed aan om kennis op te doen van formule taal DAX. DAX, (Data Analysis eXpressions) is een formule taal die het mogelijk maakt om meer te doen met data. Denk bijvoorbeeld aan het maken van berekeningen met cijfermatige data of rekenen met tijdsperiodes.

Leer Power BI biedt twee Power BI trainingen aan voor zowel de beginnende Power BI gebruiker als de gebruiker die op zoek is naar geavanceerde toepassingen.

De mogelijkheden van DAX

Vroeg of laat zult u in Power BI tegen een vraagstuk aan lopen waarvoor u DAX ((Data Analysis eXpressions) nodig heeft. Misschien heeft u DAX zelfs als eens gebruikt bij het maken van een calculated column. Maar DAX in Power BI biedt nog veel meer mogelijkheden. Zo kent DAX diverse krachtige functie om te kunnen rekenen met datum en tijd. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een YTD-berekening of een jaar-over-jaar vergelijking.

Power BI DAX trainingen

We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande voorbeelden nog wat ingewikkeld klinken. Of dat u nog niet precies weet hoe DAX precies toepasbaar is in de praktijk. Voor u hebben we bij Leer Power BI twee trainingen opgezet waarmee we u telkens in één dag alle ins en outs over DAX in Power BI vertellen.

Power BI Dax Level 1

Tijdens de DAX Level 1 training van Leer Power BI leert u als beginnend Power BI gebruiker hoe u DAX kunt toepassen om uw data visualisatie naar een hoger niveau te tillen. De volgende onderwerpen staan bij deze DAX training op het programma:

 • Wat is DAX, waar kun je het voor gebruiken
 • Werken met tabelfuncties (FILTER, ALL)
 • Werken met Scalarfuncties (SUMX, COUNTROWS, etc.)
 • Uitleg van de CALCULATE-functie in combinatie met tabel- en scalarfuncties
 • Aanmaken van variabelen
 • Berekeningen maken met DAX Studio
 • Ingewikkelde logica: IF, AND, OR + SWITCH
 • Het verschil tussen Row context en Filter context.
 • Calculated Columns en Measures: wanneer gebruik je wat?

Duur: 1 dag

Direct inschrijven

Power BI DAX Level 2

Bij de tweede DAX opleiding van Leer Power BI gaan we nog dieper in op DAX. U leert op die dag om geavanceerde DAX formules te maken in zowel Calculated Columns als Measures. Hiermee kunt u nog meer inzichten uit uw data halen. Onderwerpen die we behandelen zijn:

 • Geavanceerd rekenen met datum en tijd
 • Role Playing Dimensions oplossen met DAX en inactieve relaties.
 • DAX gebruiken voor het inregelen van Row Level Security
 • Custom Time Intelligence met DATESINPERIOD: Moving Average
 • Gebruikers zelf de mogelijkheid geven om te kiezen welke berekening getoond moet worden
 • DAX prognose met What If Parameters
 • Ranking / benchmarking maken in DAX
 • Introductie tot Calculation Groups
 • Best Practices / Performance Tuning

Duur: 1 dag

Direct inschrijven

Word DAX expert met Leer Power BI

Uiteraard is het ook mogelijk om een combinatiepakket te kiezen waarbij u allebei de trainingen bij ons volgt tegen een gereduceerd tarief. Welke training u ook kiest, aan het einde van de uw training heeft u een goed beeld van hoe u de materie kunt toepassen in de praktijk. De trainingen worden dan ook praktisch ingestoken zodat u direct aan de slag kunt met de lesstof. Interesse in een Power BI DAX training? Schrijf u dan in of neem contact met ons op. U kunt ons ook telefonisch bereiken op 010 31 16 307. Bekijk ook onze andere Power BI cursussen.

Voor wie?

Deze ééndaagse cursus is geschikt voor iedereen die data op een professionele manier berekeningen wil maken met DAX. Denk hierbij aan: Marketeers, (informatie)managers, business analisten en finance/business controllers.

Cursusmateriaal

Tijdens de cursus werkt u met diverse databestanden in Excel en Power Point-sheets die door Leer Power BI worden verzorgd. Na afloop van deze cursus ontvangt u ook een opname van de de dag zelf. Zo heeft u na afloop alles bij de hand als naslag.

Niveau

HBO+

Benodigde voorkennis

Basiskennis van Power BI is een vereiste.

Kosten

Het inschrijfgeld bedraagt € 645 per persoon per dag (exclusief 21% btw). Het inschrijfgeld is inclusief koffie/thee en een uitgebreide lunch (alleen bij klassikaal onderwijs.)

Certificaat

Na afloop van de trainingsdag ontvangt u een certificaat van deelname.

Locaties

Deze training wordt op diverse locaties in Nederland gegeven: Amsterdam (Schiphol), Rotterdam, Utrecht en Maassluis. Daarnaast is het mogelijk om deze training online te volgen via Teams (virtueel klaslokaal)

Studiebelasting en voorbereiding

Ter voorbereiding op deze cursus is het noodzakelijk om Power BI Desktop te installeren. Deze software is gratis te downloaden.Voorafgaand aan de training ontvangt u een proefopdracht om de software te testen en om kennis te maken met Power BI.

De training heeft een studiebelasting van 8 uur. Het is wel aan te raden om na de cursus direct zelf aan de slag te gaan met het programma om de opgedane kennis te borgen.

 

Drs. Waldemar de Haas

Microsoft Certified Trainer | Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA) | Eigenaar Power BI Knowledge.

Uw trainer Waldemar de Haas heeft jarenlange ervaring op het gebied van BI-oplossingen en het werken met Microsoft Power BI.

Voordelen van Leer Power BI

 • Ervaren en gecertificeerde trainers
 • Toegespitst op de praktijk

 • Startgarantie

 • Niet-goed-geld-terug

Vragen over deze training?

Onze Power BI DAX Training is een inspirerende opleiding die de informatievoorziening binnen uw organisatie naar een hoger niveau kan tillen. Misschien heeft u nog (praktische) vragen over deze training? Neem gerust contact met ons op:

Telefoon: 010 31 16 307
Webformulier: Stel uw vraag