Dashbboard ontwerp in Power BI

Een dashboard bevat geen tabellen, maar biedt relevante cijfers en context op hoofdlijnen

Na afloop heeft u diepgaande kennis over het maken van een optimaal dashboard voor uzelf of uw manager. U kent na deze training de 15 gouden designregels en u weet de juiste grafiek te kiezen op basis van het te bereiken doel.

Inhoud training

Het ontwerpen van dashboards lijkt een eenvoudige taak, dankzij de moderne BI-tools. In werkelijkheid is het ontwerpen van dashboards die nuttig zijn en die mensen willen gebruiken niet zo eenvoudig. In deze cursus leert u aan welke specifieke regels en ontwerpconcepten een goed dashboard moet voldoen. In een halve dag krijgt u belangrijke tips en een leidraad voor het optimale dashboard.

Hier zijn enkele doelstellingen van de Power BI Dashboardontwerp training:

 • Het doel is om je te leren hoe je mooie dashboards kunt ontwerpen die mensen elke dag willen gebruiken.
 • Het is speciaal ontworpen voor Microsoft Power BI, maar je kunt het ook toepassen als je Power BI nog nooit eerder hebt gebruikt.
 • Het is een naslaggids die je later kunt gebruiken. Geen software-updates zullen de concepten die je hier leert veranderen.
 • Het is niet alleen theorie, maar we gaan ook aan de slag met echte voorbeelden en vergelijkingen tussen goed ontworpen en moeilijk te gebruiken dashboards.
 • Het is geen tutorial over hoe Power BI werkt, maar je vindt er wel een aantal nuttige referenties om het te leren, indien nodig.
 • Het is niet alleen voor ontwerpers. Iedereen die dashboards maakt kan er zijn voordeel mee doen.

De cursus is verdeeld in vier onderdelen:

 1. Het eerste deel legt uit wat een dashboard is (mensen zijn meestal in de war over de exacte definitie ervan);
 2. Het tweede deel is bevat de 15 regels om een perfect dashboard te ontwerpen;
 3. Het derde onderdeel bevat uitleg over het gebruiksvriendelijk maken van het dashboard d.m.v. van het toevoegen van interacties voor de lezer van het rapport.
 4. Het laatste onderdeel behandelt de Visual Keuzewijzer. Deze kun je gebruiken om de juiste grafieken te kiezen op basis van het soort gegevens dat je wilt weergeven.

Bonus:

 • Checklist Dashboardontwerp
 • PDF Visual Keuzewijzer
 • Certificaat van deelname

Onderwerpen

 • Verschil tussen het visualiseren van een rapport versus een dashboard
 • 15 Gouden designregels voor Dashboardontwerp
 • Visuals maken: Top N-grafieken, Geavanceerde Staafdiagrammen, Narrative Storytelling in Power BI
 • Maken van Userfriendly Dashboards d.m.v. van interacties: Buttons, Filter Pane, Bookmarks, Sync Slicers, Selection Pane en Drill-through.

De cursus bevat verschillende voorbeelden en bronnen, en aanvullend digitaal materiaal om de onderwerpen die door de docenten worden besproken verder uit te leggen.

Over de trainers

Drs. Suzan van Echtelt

Suzan van EchteltAls ervaren Power BI ontwikkelaar geeft Suzan haar trainingen mede aan de hand van best practices uit de praktijk. En door interactie levert dit leuke en vooral leerzame trainingen op.

Daarnaast begeleidt zij organisaties bij het stuurbaar en meetbaar maken van hun ambities. Dit doet zij het liefst aan de hand van een “Governed” self service BI strategie.

Drs. Waldemar de Haas

Waldemar de Haas van Power BI Knowledge legt u in één dag uit wat Power BI voor data-gedreven organisaties betekent. Aan de hand van duidelijke businesscases en uitleg worden deelnemers enthousiast gemaakt om zelf aan de slag te gaan. Waldemar heeft meer dan drie jaar ervaring op het gebied van BI-oplossingen en het werken met Microsoft Power BI.

Voorkennis vereiste:

U heeft enige basiskennis van Power BI nodig.

Software

In deze training wordt gebruik gemaakt van Power BI Desktop (Engelse editie) en Microsoft Excel.

Data en locaties

Deze cursus wordt incompany en als klassikale training gegeven.

Virtueel klaslokaal, Maassluis, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam (Schiphol)

Juli 2020

September 2020