Home>Power BI cursus>Training Dashboard ontwerpen met Power BI

Dashboardontwerp met Power BI

Leer de 16 geheimen om uw dashboards relevant en gebruiksvriendelijk te maken in Power BI.

Na afloop van deze Power BI cursus heeft u diepgaande kennis over het maken van een optimaal dashboard voor uzelf of uw manager. U kent na deze training de 16 gouden designregels en u weet de juiste grafiek te kiezen op basis van het te bereiken doel.

Power BI: Van rapport naar dashboard

De data die u verzamelt in al uw systemen kunt u eenvoudig koppelen met Power BI. Maar hoe vertaalt u deze grote hoeveelheden data naar praktische inzichten waar uw organisatie op kan sturen? Met de training dashboardontwerp met Power BI leert u hoe u doelgerichte dashboards ontwerpt. Met deze dashboards kunt u de juiste data op een effectieve manier weergeven zodat belanghebbenden eenvoudig de informatie vinden waar ze naar opzoek zijn. Dashboardontwerp kan ook onderdeel uitmaken van onze Power BI consulting trajecten.

Lesmethodiek

Na een korte introductie van het programma neemt de trainer u stap voor stap door diverse voorbeeldcases. Hierbij neemt u actief deel door zelf deze stappen tijdens de training uit te voeren. U raakt hierdoor snel vertrouwd met Power BI. Naast het werken met voorbeeldcases is er voldoende ruimte om eigen vraagstukken in te brengen.

Direct inschrijven
Offerte aanvragen

Programma

 • Weten aan welke regels een dashboard moet voldoen zodat mensen snel tot de kern van de informatie kunnen komen.
 • De training is toegespitst op Power BI, maar is toe te passen op elke dashboardtool.
 • Naast het ontwerp wordt ook diepgaand ingegaan op het optimaliseren van de gebruikersinteractie en navigatie elementen. Denk hierbij aan Knoppen, bookmarks en het instellen van dynamische slicers.

De cursus is verdeeld in drie onderdelen:

 1. Het eerste deel legt uit wat het verschil is tussen een dashboard en een rapport.
 2. Het tweede deel bevat de 16 regels om een perfect dashboard te ontwerpen;
 3. Het derde onderdeel bevat uitleg over het gebruiksvriendelijk maken van het dashboard d.m.v. van het toevoegen van interacties voor de lezer van het rapport.

Onderwerpen

 • Verschil tussen het visualiseren van een rapport versus een dashboard
 • 16 Gouden designregels voor Dashboardontwerp
 • Visuals maken: Top N-grafieken, Narrative Storytelling in Power BI, zelf KPI visuals maken met geavanceerde voorwaardelijke opmaak
 • Maken van Userfriendly Dashboards d.m.v. van interacties: Buttons, Filter Pane, Bookmarks, Sync Slicers, Selection Pane en Drill-through.

De cursus bevat verschillende voorbeelden en bronnen, en aanvullend digitaal materiaal om de onderwerpen die door de docenten worden besproken verder uit te leggen.

Voor wie is deze Power BI training?

De training is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met het presenteren van sturingsinformatie en KPI’s. Deze ééndaagse cursus Power BI is geschikt voor iedereen die data op een professionele manier wil visualiseren en delen binnen een organisatie. Denk hierbij aan: Marketeers, (informatie)managers, business analisten en finance/business controllers.

Cursusmateriaal

Tijdens de cursus werkt u met diverse databestanden in Excel en Power Point-sheets die door Leer Power BI worden verzorgd. Na afloop van deze cursus ontvangt u ook een opname van de de dag zelf. Zo heeft u na afloop alles bij de hand als naslag.

Niveau

HBO+

Benodigde voorkennis

Basiskennis Excel

Vervolgmogelijkheden

Deze training is een mooie aanvulling op de kennis die u opbouwt met Cursus Aan de slag met Power BI en Power BI voor gevorderden. U kunt deze trainingen ook combineren. Het combinatiepakket (drie-daags) kost € 1.499 per persoon (exclusief 21% btw). Dat scheelt u (of uw organisatie) € 136.

Kosten

Het inschrijfgeld bedraagt € 545 per persoon (exclusief 21% btw). Het inschrijfgeld is inclusief koffie/thee en een uitgebreide lunch (alleen bij klassikaal onderwijs.)

Certificaat

Na afloop van de cursus ontvangt u een certificaat van deelname.

Studiebelasting en voorbereiding

Ter voorbereiding op deze cursus is het noodzakelijk om Power BI Desktop te installeren. Deze software is gratis te downloaden.Voorafgaand aan de training ontvangt u een proefopdracht om de software te testen en om kennis te maken met Power BI.

De training heeft een studiebelasting van 8 uur. Het is wel aan te raden om na de cursus direct zelf aan de slag te gaan met het programma om de opgedane kennis te borgen.

Locaties

Deze training wordt op diverse locaties in Nederland gegevens: Amsterdam (Schiphol), Rotterdam, Utrecht en Maassluis. Daarnaast is het mogelijk om deze training online te volgen via Teams (virtueel klaslokaal)

Data

Informeer gerust naar andere data op andere dagen. Neem contact op. De lessen vinden plaats van 9:00 tot 16:00 uur. Na aanmelding ontvangt u aanvullende informatie over de cursus en locatie.

Inschrijven

Direct inschrijven

 • 18 augustus 2022
 • 24 oktober 2022
 • 12 november 2022

Direct inschrijven

Het belang van dashboardontwerp in Power BI

De steeds verdergaande digitalisering binnen organisaties brengt een hoop veranderingen met zich mee. Waar vroeger veel beslissingen op basis van onderbuikgevoel genomen werden hoeft dit tegenwoordig niet meer. Data is vaak ten overvloede beschikbaar. Dit is zowel een kans als een valkuil voor organisaties. Want hoe bepaalt u welke informatie belangrijk is voor uw organisatie? En hoe wilt u deze informatie dan weergeven? Dashboardontwerp is hierbij van groot belang. In Microsoft Power BI zijn er veel mogelijkheden voor datavisualisatie die aansluit op de wensen van u en uw organisatie.

Verschillende vormen van datavisualisatie

Datavisualisatie is de manier waarop u uw data presenteert aan degene die willen sturen op basis van deze data. In het ontwerp van uw dashboard doet u er goed aan om in het achterhoofd te houden voor wie de data is. Gaat het om het topniveau van de organisatie wat in grote lijnen wil weten hoe de bedrijfsvoortgang verloopt? Dan doet u er goed aan om hier in het ontwerpproces rekening mee te houden. Zij zullen geen grote tabellen met veel data willen zien maar zijn vaak al tevreden wanneer ze zien of bepaalde doelstellingen op schema liggen. Aan de andere kant zal een marketingmanager in een dashboard over marketingstatistieken wel meer informatie willen kunnen zien. Het dashboardontwerp wat u hanteert zal dus altijd moeten aansluiten op de stakeholders die het dashboard gaan gebruiken.

Trainingsvorm Virtueel of op locatie
Omvang Groep of individueel
Duur 1 dag
Tijd Van 9.30 uur tot 16.30 uur
Prijs € 545
Certificaat Ja
Incompany mogelijk? Ja, meer informatie
Wil je dit met iemand delen?
Bekijk beschikbare data

Drs. Waldemar de Haas

Microsoft Certified Trainer | Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA) | Eigenaar Power BI Knowledge.

Uw trainer Waldemar de Haas heeft jarenlange ervaring op het gebied van BI-oplossingen en het werken met Microsoft Power BI.

Suzan van Echtelt

Drs. Suzan van Echtelt

Power BI Specialist

Als ervaren Power BI ontwikkelaar geeft Suzan van Echtelt haar trainingen mede aan de hand van best practices uit de praktijk. En door interactie levert dit leuke en vooral leerzame trainingen op.

Voordelen van Leer Power BI

 • Ervaren en gecertificeerde trainers
 • Toegespitst op de praktijk

 • Startgarantie

 • Niet-goed-geld-terug

Vragen over deze training?

Aan de slag met Power BI is een inspirerende opleiding die de informatievoorziening binnen uw organisatie naar een hoger niveau kan tillen. Misschien heeft u nog (praktische) vragen over deze training? Neem gerust contact met ons op:

Telefoon: 010 26 13 747
Webformulier: Stel uw vraag