Data op een indrukwekkende wijze visualiseren doet u met Power BI. Echter kunnen alle verschillende licenties en mogelijkheden verwarrend overkomen. Moet ik een gratis of betaalde licentie? Voor de gehele organisatie of per gebruiker en welke functies zijn daarbij interessant?

Eén ding is zeker, iedereen die Power BI gebruikt heeft een licentie nodig. Wat je vervolgens met het programma kunt ligt aan het type licentie. Lees verder voor meer informatie over de aanschaf en de verschillende soorten.

Wie kan Power BI licenties aanschaffen?

De mogelijkheden om Power BI licenties aan te schaffen en toe te wijzen zijn verschillend per situatie. Zo zijn de rolverdelingen voor licenties voor een organisatie anders verdeeld dan licenties voor individuele gebruikers.

Zakelijke Power BI licenties aanschaffen

Voor een organisatie is de rolverdeling momenteel zo geregeld dat de globale beheerder en de factureringsbeheerder services en licenties kunnen aanschaffen. Om gebruikerslicenties te beheren binnen een organisatie moet u licentie-, gebruikers-, of globale beheerder zijn.

Individuele licenties aanschaffen

Om als individuele gebruiker een licentie te verkrijgen kunt u zich aanmelden met een werk of school e-mailaccount. Individuele gebruikers kunnen enkel gebruik maken van de gratis en pro versie van Power BI.

Welke Power BI licenties zijn er?

In principe zijn er vier verschillende soorten licenties. De gratis versie, Pro, Premium Per User en Premium capaciteit. De licentie die bij u of uw organisatie past ligt aan de wensen en eisen die worden gesteld. De functies van de typen gebruikers kunnen gecombineerd worden met een Premium-capaciteit om licentiehouders van de pro-, PPU- en gratis licenties toegang te geven tot aanvullende mogelijkheden.

Gratis licentie per gebruiker

Met de gratis licentie kunnen gebruikers verbinding maken met gegevens en dashboards voor persoonlijk gebruik. De gemaakte dashboards en rapporten kunnen in de gratis versie niet gedeeld worden met anderen.

Pro Power BI licentie

Dit licentietype laat u samenwerken met andere Power BI gebruikers. Daarnaast kunt u rapportages publiceren, delen en er analyses op uitvoeren. Gebruikers met wie het rapport gedeeld wordt moeten echter ook over een licentie beschikken.

PPU- licentie

PPU-licenties, ofwel Premium Per User is een redelijk nieuw licentietype. Met deze licentie kunnen gebruikers profiteren van de voordelen van de premium licentie zonder dit voor de volledige capaciteit aan te schaffen. Hierbij heeft u toegang tot geavanceerde opties als data alerts, gegevensanalyse en het delen van rapporten en dashboards.

Premium-capaciteit

De premium-capaciteit biedt vele verschillende functies en mogelijkheden die bij zowel de gratis als de pro-versie niet beschikbaar zijn. Zo kunt u met deze versie grotere gegevensvolumes verwerken en analyseren, geavanceerde analyses maken, beschikt u over een grotere opslagcapaciteit en snellere prestaties. Tot slot kunt u rapporteren en dashboards met iedereen binnen de organisatie zonder extra kosten delen en integreren in andere Microsoft tools.

Hoe kiest u de juiste licentie?

Om een weloverwogen beslissing te maken bij uw keuze kunt u verschillende stappen doorlopen. Allereerst is het belangrijk om uw behoeften te bepalen. Welke functies en mogelijkheden heeft u nodig? Wat voor gegevens wilt u analyseren en hoeveel gebruikers wilt u binnen het account? Ook is het verstandig om inzichtelijk te maken wat uw budget is, ook rekening houdende met kosten als trainingen en ondersteuning.

Hierna kunt u de verschillende licentie opties doornemen om een beeld te krijgen welke licentie het beste past. Als u twijfels heeft over uw keuze kunt u advies vragen aan een expert. Tot slot kan het verstandig zijn om een pilot te draaien in de organisatie. Op deze manier kunt u bekijken of de licentie aan uw behoeften voldoet.

De kosten voor Power BI licenties

Afhankelijk van de licentie dat wordt gekozen en het aantal gebruikers, verschillen de prijzen. Voor de meest up-to-date prijzen verwijzen wij u door naar de website van Microsoft. In principe zijn de kosten voor de licenties afhankelijk van uzelf. Hoeveel gebruikers u wilt toevoegen, welke functionaliteiten hierbij komen, wat voor gegevens u wilt toevoegen en of u het team wilt trainen. Het is verstandig om de kosten in verhouding te zetten met wat het u zal opleveren. Zie het als een investering.

Power BI trainingen in organisaties

Kortom, de mogelijkheden binnen Power BI zijn eindeloos en zowel individueel als voor bedrijven zijn er vele opties. Bij Leer Power BI bieden we trainingen aan op verschillende niveaus. Voor beginners die net starten en begeleiding nodig hebben of voor gevorderden en experts die op zoek zijn naar verdieping. U kunt de trainingen online, fysiek of incompany op locatie volgen. Bekijk de mogelijkheden en wordt meer data-gedreven als organisatie.