Power BI is ontwikkeld door software-ontwikkelaar Microsoft. Met de software kan data vanuit allerlei bronnen (cloud of on-premise) ingelezen, getransformeerd en gevisualiseerd worden. De kracht van het programma ligt in de eenvoud waarmee databewerkingen uitgevoerd kunnen worden. Met een paar muisklikken kunt u Excel sheets, CSV files of SQL Server tabellen omtoveren tot mooie dashboards. Power BI kan daarnaast ook complexe berekeningen uitvoeren waardoor het een zeer veelzijdig pakket is. Power BI Desktop is te downloaden voor Windows en is daarnaast als online dienst te gebruiken.

Video ‘ Dit is Power BI’  (Engelstalig):

Met de gratis versie van Power BI kunt u zelf mooie dashboards realiseren. Voor gebruik in een organisatie is een betaalde versie een vereiste. Power BI diverse licentievormen: Power BI Free, Power BI Pro, Power BI Premium en Power BI Embedded. Voor de meeste kleine tot middelgrote bedrijven is de aanschaf van Power BI pro licenties voldoende.  Bekijk hier de prijzen en de verschillen tussen deze versies.

Hoe doet Power BI het ten opzichte van de concurrent?

Power BI loopt voorop in de ontwikkelingen rondom datavisualisatie. Elke maand vinden er updates plaats van het platform die vaak nieuwe features toevoegen. Naast Power BI zijn er meer spelers op de markt die zich bezighouden met datavisualisatie. De bekendste hier van is Tableau. Zie hieronder een analyse van onderzoeksbureau Gartner die het concurrentenveld heeft geanalyseerd (februari 2018). Zie dit artikel voor een verdere toelichting.

Wilt u zelf aan de slag met Power BI? Bekijk hier onze Power BI trainingen.