Power Query is een dataconnectiviteit- en datatransformatietool die wordt gebruikt om data te halen, te transformeren en te combineren uit verschillende bronnen. Het is een add-in in Excel en een functie in Power BI en kan ook losstaand worden gebruikt in Power Query Editor.

Wat kun je met Power Query?

Met Power Query kunnen gebruikers gegevensbronnen zoals databases, Excel-bestanden, tekstbestanden en webpagina’s verbinden en er gegevens uit ophalen. De tool biedt geavanceerde mogelijkheden voor datatransformatie, zoals het splitsen van kolommen, het samenvoegen van tabellen, het verwijderen van duplicaten, het toepassen van filters en het converteren van gegevenstypen. Daarnaast kunnen gebruikers ook aangepaste functies schrijven in de M-taal om complexe datatransformaties uit te voeren.

Voordelen van Power Query

Power Query heeft een intuïtieve interface die het gemakkelijk maakt om gegevens te manipuleren en te bewerken, zelfs als gebruikers geen programmeerkennis hebben. Het biedt ook automatische detectie en correctie van gegevenstypen, waardoor het gemakkelijker wordt om met verschillende soorten gegevens te werken.

Een ander voordeel van Power Query is de mogelijkheid om query’s te combineren en te delen met anderen. Dit kan worden gedaan door query’s te importeren en te exporteren als .pq-bestanden of door gebruik te maken van de integratie met versiebeheersystemen zoals GitHub.

Power Query is ook sterk geïntegreerd met andere tools van Microsoft, zoals Power BI, Power Pivot en Power Apps. Dit betekent dat gebruikers naadloos gegevens kunnen halen, transformeren en combineren en deze kunnen gebruiken in rapporten, analyses en toepassingen.

Kortom, Power Query is een krachtige tool voor gegevensanalyse die het gemakkelijk maakt om gegevens te verbinden en te transformeren uit verschillende bronnen, waardoor gebruikers in staat worden gesteld om snel en gemakkelijk betrouwbare en bruikbare informatie te verkrijgen.