Een measure (ook wel aangeduid als maatstaf of meetwaarde) is een berekening in Power BI die wordt gebruikt om numerieke waarden te berekenen op basis van gegevens in een dataset. Measures worden veel gebruikt in rapporten en visualisaties om prestaties te meten en trends te analyseren. Het belangrijkste verschil tussen measures en gewone kolommen in een dataset is dat measures worden berekend op het moment dat ze worden gebruikt in een rapport of visualisatie, in plaats van dat ze vooraf worden berekend en opgeslagen in de dataset.

Een measure kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het totale verkoopcijfer van een bedrijf te berekenen, het gemiddelde salaris van werknemers in een afdeling, of het percentage van klanten dat een product aanbeveelt. Measures kunnen ook worden gecombineerd met filters en slicers om de resultaten te beperken tot specifieke categorieën of datumbereiken.

Power BI en measures

In Power BI worden measures gedefinieerd met behulp van de Data Analysis Expressions (DAX) taal. DAX is een formuletaal die speciaal is ontworpen voor het berekenen van gegevens in Power BI en andere Business Intelligence tools. Met DAX kunnen complexe berekeningen worden uitgevoerd, zoals het samenvoegen van gegevens van verschillende tabellen en het gebruik van complexe formules om prestaties te meten.

Bij het definiëren van een measure in Power BI moeten verschillende aspecten worden overwogen, zoals de gebruikte kolommen, de gebruikte aggregatiefuncties en de filters die worden toegepast. Het is belangrijk om measures goed te definiëren om ervoor te zorgen dat ze correct werken en de gewenste resultaten opleveren.

Measures delen

Power BI biedt ook de mogelijkheid om measures te delen met andere gebruikers binnen een organisatie, zodat ze kunnen worden gebruikt in rapporten en visualisaties. Dit helpt om consistentie te behouden in de manier waarop prestaties worden gemeten en gerapporteerd binnen een organisatie.

In het kort is een measure een krachtig hulpmiddel om prestaties te meten en trends te analyseren in Power BI. Door het gebruik van DAX kunnen complexe berekeningen worden uitgevoerd, terwijl het delen van measures zorgt voor consistentie in de manier waarop prestaties worden gemeten en gerapporteerd binnen een organisatie.