M language is een functionele programmeertaal die wordt gebruikt om data queries en transformaties uit te voeren in Power BI, Power Query en andere toepassingen van de Microsoft Power Platform. Het is ontwikkeld door Microsoft en maakt deel uit van de Dataflows-mogelijkheden van Power BI.

M language is ontworpen om krachtige, flexibele en herbruikbare functies te bieden voor het transformeren van gegevens uit verschillende bronnen. De taal is gebaseerd op een combinatie van functionele, relationele en scripttalen en is ontworpen om gegevensverwerking en -analyse te ondersteunen. Het biedt een reeks ingebouwde functies voor gegevensmanipulatie, zoals filteren, sorteren, groeperen en samenvatten.

M language ondersteunt ook expressies en formules die worden gebruikt in berekende kolommen en meetwaarden, en maakt het mogelijk om complexe datatransformaties uit te voeren met behulp van geavanceerde technieken zoals pivots en unpivots.

Kenmerk M Language

Een belangrijk kenmerk van M language is de mogelijkheid om verbinding te maken met een breed scala aan gegevensbronnen, zoals Excel-bestanden, databases, webdiensten en cloudservices. Het biedt ook de mogelijkheid om gegevens te combineren en te transformeren uit meerdere bronnen, en om gegevens te verrijken met behulp van externe gegevensbronnen zoals API’s en webdiensten.

Voor wie is M Language geschikt?

M language is ontworpen voor gebruikers met verschillende niveaus van programmeerervaring en biedt een intuïtieve en eenvoudig te leren syntax. Het bevat ook ingebouwde documentatie en foutopsporingsfuncties om gebruikers te helpen bij het schrijven en debuggen van hun code.

In het kort biedt M language dus een krachtige en flexibele manier om gegevens te transformeren en analyseren in Power BI en andere toepassingen van de Microsoft Power Platform. Het biedt een uitgebreide reeks functies en mogelijkheden voor het werken met gegevens, evenals een intuïtieve en gebruiksvriendelijke syntax voor gebruikers van verschillende niveaus.