Een Live Connection is een functionaliteit binnen Power BI waarmee gebruikers een directe verbinding kunnen maken met een gegevensbron en de gegevens in real-time kunnen analyseren. Dit houdt in dat de gegevens niet in Power BI worden geïmporteerd en opgeslagen, maar rechtstreeks worden geopend vanuit de oorspronkelijke gegevensbron. Hierdoor blijven de gegevens altijd actueel en zijn ze direct beschikbaar voor analyse.

Een Live Connection kan worden gebruikt met verschillende soorten gegevensbronnen, waaronder relationele databases zoals SQL Server, Oracle en MySQL, evenals andere bronnen zoals cloudgebaseerde diensten en big data-oplossingen zoals Azure HDInsight en Apache Spark. Voorwaarde voor het gebruik van een Live Connection is wel dat de gegevensbron geschikt moet zijn voor real-time connectiviteit.

De voor- en nadelen van een Live Connection

Een Live Connection biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere verbindingsmethoden, zoals het Importeren van gegevens. Allereerst kunnen gebruikers met een Live Connection de gegevensbron rechtstreeks bevragen en hoeven ze geen kopie van de gegevens te maken en deze in Power BI te importeren. Dit bespaart tijd en opslagruimte en zorgt ervoor dat gebruikers altijd toegang hebben tot de meest recente gegevens.

Een ander voordeel van Live Connection is de flexibiliteit die het biedt. Gebruikers kunnen de gegevens in real-time verkennen en verschillende visualisaties en rapporten maken die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften. Bovendien kunnen gebruikers de gegevens op elk gewenst moment bijwerken en kunnen ze ook snel reageren op veranderende gegevens.

Hoewel een Live Connection verschillende voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen. Het grootste nadeel is dat het gebruik van een Live Connection afhankelijk is van de snelheid en betrouwbaarheid van de internetverbinding. Een trage of onbetrouwbare verbinding kan leiden tot vertragingen en storingen in de weergave van gegevens.

In het kort is een Live Connection dus een directe verbinding tussen Power BI en de gegevensbron die in real-time gegevensanalyses mogelijk maakt. Het biedt flexibiliteit en directe toegang tot de meest actuele gegevens, maar is afhankelijk van de kwaliteit van de internetverbinding.