Een drill-through filter is een functionaliteit in Power BI waarmee je meer details kunt bekijken over een specifieke waarde in een rapport of dashboard. Hiermee kun je doorklikken naar een ander rapport of een andere pagina om dieper in te zoomen op een bepaald onderdeel van de data.

Wanneer maak je gebruik van een drill-through filter?

Wanneer je een drill-through filter instelt in Power BI, kun je een specifieke visual selecteren, zoals een grafiek of tabel, en aangeven welke kolommen in die visual beschikbaar moeten zijn als drill-through waarden. Dit betekent dat als de gebruiker op een bepaalde waarde in die visual klikt, hij automatisch doorgestuurd wordt naar een andere pagina of rapport waar meer details over die waarde te zien zijn.

Een voorbeeld van een drill-through filter kan zijn dat je een verkoopgrafiek hebt waarin de totale verkoopcijfers voor elk kwartaal van het jaar worden weergegeven. Door een drill-through filter in te stellen, kan de gebruiker op een specifiek kwartaal klikken en wordt hij doorgestuurd naar een pagina waar hij meer details kan zien over die specifieke periode, zoals de verkoopcijfers per product of regio.

Waarom drill-through filters gebruiken?

Drill-through filters zijn erg handig om de gebruiker meer controle te geven over welke informatie hij te zien krijgt en in staat te stellen om snel te navigeren naar de informatie die hij nodig heeft. Het kan ook helpen om de rapporten en dashboards overzichtelijk te houden en de laadtijden te verkorten omdat niet alle informatie in één visual hoeft te worden weergegeven.

Er zijn verschillende opties voor het configureren van drill-through filters in Power BI. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven welke kolommen beschikbaar moeten zijn voor de drill-through waarden, welke visual of pagina de gebruiker moet doorklikken en welke filters moeten worden toegepast op de doorklik-pagina.

Al met al is een drill-through filter een handige functionaliteit in Power BI om gebruikers meer controle en flexibiliteit te geven bij het verkennen van data en het vinden van meer gedetailleerde informatie.