DirectQuery is een functie in Power BI waarmee gebruikers live verbinding kunnen maken met gegevensbronnen. In tegenstelling tot de standaard importmodus, waarbij gegevens vanuit de bron worden geïmporteerd naar de Power BI-omgeving, haalt DirectQuery de gegevens rechtstreeks op uit de bron wanneer een gebruiker een rapport of dashboard bekijkt. Dit betekent dat gebruikers altijd toegang hebben tot de meest actuele gegevens zonder dat ze handmatig een vernieuwing moeten starten.

De voordelen van DirectQuery

Het gebruik van DirectQuery kan vooral voordelig zijn voor organisaties die grote hoeveelheden gegevens hebben die frequent veranderen, en waarvan het belangrijk is om de meest recente gegevens te zien. Door gebruik te maken van DirectQuery kunnen gebruikers gegevens in real-time bekijken, zonder dat er vertragingen zijn bij het bijwerken van de gegevens.

Een ander voordeel van DirectQuery is dat het de noodzaak om gegevens te repliceren vermindert. In de importmodus wordt data vanuit de bron gekopieerd en in de Power BI-omgeving geplaatst. Dit kan leiden tot duplicatie en inconsistenties tussen de bron en de rapporten die in Power BI worden gemaakt. Met DirectQuery wordt deze replicatie vermeden, omdat gegevens altijd rechtstreeks vanuit de bron worden opgehaald.

Nadelen van DirectQuery

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het gebruik van DirectQuery. Zo kan het gebruik ervan de prestaties van rapporten beïnvloeden, vooral als de gegevensbron erg groot is. DirectQuery verbruikt meer bronnen dan de importmodus, waardoor rapporten langzamer kunnen worden geladen. Bovendien ondersteunen niet alle gegevensbronnen DirectQuery, waardoor deze functie mogelijk niet bruikbaar is voor alle organisaties.

DirectQuery gebruiken

Om DirectQuery te gebruiken, moeten gegevensbronnen worden geconfigureerd voor gebruik met DirectQuery. In Power BI Desktop kunnen gebruikers deze configuratie uitvoeren door de optie “DirectQuery” te selecteren bij het maken van een nieuwe gegevensbronverbinding. Vervolgens kunnen gebruikers queries schrijven om de gewenste gegevens te selecteren en te visualiseren in rapporten en dashboards.

In het kort biedt DirectQuery in Power BI de mogelijkheid om rechtstreeks verbinding te maken met de bron van de gegevens, zodat de meest actuele gegevens altijd beschikbaar zijn. Dit kan vooral voordelig zijn voor organisaties die veel en frequente veranderingen hebben in hun gegevensbronnen. Het gebruik van DirectQuery heeft echter ook nadelen, zoals prestatieproblemen en beperkte ondersteuning voor sommige gegevensbronnen.