Dimensions, ook wel dimensies genoemd, zijn de bouwstenen van gegevensmodellen in Power BI. Ze helpen bij het organiseren en begrijpen van gegevens door verschillende waarden of attributen van een object te groeperen. Dimensions bieden contextuele informatie over metingen en helpen bij het creëren van een hiërarchische structuur voor gegevens.

Een dimensie kan worden beschouwd als een verzameling van unieke waarden of attributen die worden gebruikt om gegevens te categoriseren en te organiseren. Voorbeelden van dimensies zijn datum, product, locatie en klant. Elke dimensie heeft een hiërarchie van geaggregeerde waarden die zijn gerangschikt op een logische manier. Bijvoorbeeld, de dimensie Datum kan de hiërarchie Jaar, Kwartaal, Maand, Dag bevatten.

Dimensions toepassen

Dimensions worden vaak gebruikt in combinatie met metingen. Een meting is een numerieke waarde die kan worden gebruikt om prestaties te kwantificeren, zoals omzet of winst. Door dimensions te gebruiken om gegevens te categoriseren en te groeperen, kunnen metingen gemakkelijk worden geanalyseerd en gefilterd op basis van specifieke dimensiewaarden.

Dimensions in Power BI

In Power BI worden dimensies vaak gebruikt om te filteren en te slicen in rapporten en dashboards. Door het gebruik van dimensies kunnen gebruikers gegevens op verschillende manieren bekijken en analyseren, afhankelijk van de specifieke dimensiewaarden die ze selecteren.

Een dimensie kan worden gedefinieerd in Power BI door gegevens te importeren uit een bron en vervolgens de gegevens te transformeren in de Query Editor. Hierdoor kunnen dimensies worden aangepast aan de specifieke behoeften van een organisatie.

Kortom, dimensions bieden een belangrijk hulpmiddel voor het organiseren en begrijpen van gegevens in Power BI en helpen bij het creëren van betekenisvolle analyses en rapporten.