Een data source, ofwel een gegevensbron, verwijst naar de bron waaruit Power BI data verzamelt en visualiseert. Een data source kan verschillende vormen aannemen, zoals een Excel-bestand, een database, een web-API, een cloudopslagservice of een andere gegevensbron.

Power BI ondersteunt een breed scala aan gegevensbronnen, waaronder zowel on-premises als cloudgebaseerde bronnen. Enkele van de meest gebruikte bronnen zijn Microsoft SQL Server, Oracle Database, Excel, SharePoint, Dynamics 365, Salesforce, Google Analytics en meer.

Hoe werkt een data source?

Wanneer u verbinding maakt met een data source in Power BI, kunt u gegevens importeren of een liveverbinding maken. Bij import worden de gegevens uit de bron gekopieerd en opgeslagen in Power BI, zodat u de gegevens kunt gebruiken zonder dat u verbonden hoeft te zijn met de oorspronkelijke bron. Dit kan handig zijn als de gegevens niet vaak veranderen of als u de prestaties wilt optimaliseren door gegevens vooraf te laden.

Met een liveverbinding blijft u verbonden met de gegevensbron, zodat u altijd toegang heeft tot de meest actuele gegevens. Dit kan handig zijn als de gegevens vaak veranderen of als u de meest actuele gegevens nodig heeft voor besluitvorming.

Bronnen combineren en visualiseren

Naast het maken van verbinding met gegevensbronnen, biedt Power BI ook mogelijkheden om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en te transformeren voordat u ze visualiseert. Dit kan worden gedaan met behulp van Power Query, een krachtige tool voor gegevensverkenning en -transformatie die beschikbaar is in Power BI.

Al met al is de data source een fundamenteel concept in Power BI en is het van cruciaal belang om de juiste gegevensbronnen te selecteren en de juiste verbindingsopties te gebruiken om ervoor te zorgen dat uw gegevens nauwkeurig en up-to-date zijn.