Data lineage verwijst naar het traject dat gegevens afleggen vanaf het punt van oorsprong tot het eindpunt. Het is het proces van het vastleggen van de herkomst en het pad van gegevens terwijl ze door het hele systeem bewegen. In wezen biedt data lineage een transparante en gestructureerde weergave van hoe gegevens binnen een organisatie worden gecreëerd, opgeslagen, verwerkt en gebruikt.

Het doel van data lineage is om de gegevensstroom transparant te maken en de kwaliteit, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van gegevens te verhogen. Door het pad van gegevens te volgen, kan men snel fouten opsporen en corrigeren, de oorzaak van problemen achterhalen en de geschiedenis van gegevens zien. Dit is vooral belangrijk voor organisaties die moeten voldoen aan regelgeving of beleidslijnen, omdat ze moeten aantonen dat ze gegevens nauwkeurig en betrouwbaar kunnen volgen en rapporteren.

Hoe leg je data lineage vast?

Er zijn verschillende manieren om data lineage vast te leggen, waaronder handmatige documentatie, metadata-opslag en geautomatiseerde data lineage-tools. Handmatige documentatie omvat het maken van spreadsheets, stroomdiagrammen en tekstuele documenten om de gegevensstroom vast te leggen. Metadata-opslag, zoals het gebruik van data-dictionaries, is een efficiënte manier om informatie te verzamelen over gegevensbronnen, hun attributen, relaties en eigenschappen. Geautomatiseerde data lineage-tools helpen bij het verzamelen en weergeven van de gegevensstroom door systemen en applicaties.

Data lineage biedt ook voordelen voor data governance. Het zorgt voor verantwoordelijkheid en transparantie in het gebruik van gegevens. Het stelt organisaties in staat om hun data management processen te beheren en te bewaken, en om naleving van de wet- en regelgeving te garanderen. Het helpt ook bij het oplossen van data-integriteits- en beveiligingsproblemen.

Kortom, data lineage is een belangrijk onderdeel van effectief data management en data governance. Het biedt organisaties de mogelijkheid om hun gegevens te volgen van oorsprong tot eindgebruiker en zorgt voor transparantie, verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid van gegevens.