Een dashboard is een belangrijk onderdeel van Power BI en wordt op twee verschillende manieren gebruikt in het platform. Het is belangrijk om het verschil tussen deze twee betekenissen te begrijpen, omdat ze verschillende functionaliteiten hebben.

De eerste betekenis van een dashboard in Power BI is dat het in de Power BI Service wordt gebruikt om meerdere rapporten te combineren. Het dashboard kan worden gebruikt als een centrale hub om belangrijke gegevens van verschillende rapporten bij elkaar te brengen. Gebruikers kunnen op elk moment naar het dashboard gaan en de belangrijkste informatie bekijken zonder te hoeven wisselen tussen verschillende rapporten.

Wat kun je met een Dashboard?

Met het dashboard kunnen gebruikers ook snel de status van belangrijke KPI’s en prestatie-indicatoren bekijken. Dit wordt mogelijk gemaakt door de mogelijkheid om kaarten, tabellen, grafieken en andere visuele elementen van verschillende rapporten in één overzicht te combineren. Gebruikers kunnen deze elementen gemakkelijk aanpassen en filteren, waardoor het dashboard een krachtige tool is voor bedrijfsanalyse en besluitvorming.

Dashboards en Power BI

Het dashboard in de Power BI Service kan ook worden gebruikt om rapporten te delen met anderen binnen en buiten de organisatie. Door een dashboard te delen, kunnen anderen de informatie die in de verschillende rapporten is opgenomen bekijken zonder dat ze toegang hoeven te hebben tot elk individueel rapport. Dit maakt het delen van informatie gemakkelijker en efficiënter voor organisaties.

De tweede betekenis van een dashboard in Power BI is dat het in de Power BI Report kan worden gebruikt om een inhoudelijk dashboard te maken met KPI-visualisatie. Dit type dashboard is meer gericht op specifieke gegevens en prestatie-indicatoren die belangrijk zijn voor het analyseren van de prestaties van een bedrijf of organisatie.

Het dashboard in Power BI Report biedt veel verschillende visuele elementen die kunnen worden gebruikt om gegevens op een duidelijke en overzichtelijke manier te presenteren. Gebruikers kunnen verschillende soorten grafieken, kaarten en tabellen gebruiken om de informatie te visualiseren. Het dashboard kan ook worden geconfigureerd om automatisch te worden bijgewerkt met nieuwe gegevens.

Het Power BI Report-dashboard biedt ook de mogelijkheid om interactieve elementen aan het dashboard toe te voegen, waardoor gebruikers de mogelijkheid hebben om gegevens te verkennen en te filteren. Dit kan gebruikers helpen om snel belangrijke trends en patronen in de gegevens te ontdekken.

Voordelen dashboards in Power BI

Een van de belangrijkste voordelen van het dashboard in Power BI Report is dat het gebruikers in staat stelt om hun gegevens te delen en te publiceren met anderen in hun organisatie. Door het dashboard te publiceren, kunnen anderen de gegevens bekijken en de prestaties van het bedrijf of de organisatie beter begrijpen.

Kortom, het dashboard is een essentieel onderdeel van Power BI. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om belangrijke gegevens en KPI’s te combineren en te visualiseren op een duidelijke en overzichtelijke manier. Of het nu wordt gebruikt in de Power BI Service of Power BI Report, het dashboard is een krachtige tool voor bedrijven.