Import mode is een van de twee manieren waarop Power BI gegevens kan importeren en weergeven in rapporten en dashboards. Het wordt gebruikt om gegevens op te halen en op te slaan in de Power BI-cache, zodat ze snel kunnen worden geanalyseerd en weergegeven zonder dat er voortdurend verbinding hoeft te worden gemaakt met de oorspronkelijke gegevensbron.

Bij het gebruik van de importmodus worden gegevens uit verschillende bronnen in één dataset geladen. Deze gegevens worden geëxtraheerd, getransformeerd en geladen (ETL) naar Power BI en vervolgens in het geheugen opgeslagen. De gebruiker kan vervolgens met behulp van Power Query en DAX formules de gegevens in de dataset transformeren en modelleren om deze geschikt te maken voor rapporten en dashboards. Het is belangrijk om te weten dat de gegevens in de dataset niet realtime worden bijgewerkt, maar dat de gebruiker de gegevens handmatig moet vernieuwen.

Wanneer is de import mode geschikt

De importmodus is vooral geschikt voor kleinere en middelgrote datasets die niet vaak worden bijgewerkt en die snel toegankelijk moeten zijn voor rapportage- en analysewerkzaamheden. Bovendien kunnen gebruikers met importmodus functies zoals groeperen, berekeningen en relaties gebruiken om de gegevens te modelleren en analyseren op een manier die past bij hun zakelijke behoeften.

Het is belangrijk op te merken dat de importmodus ook enkele nadelen heeft. Ten eerste kunnen grote datasets of complexe query’s traag worden bij het laden, omdat alle gegevens in het geheugen worden geladen. Ten tweede kan de datacache van Power BI snel groeien, waardoor de prestaties van het systeem worden beïnvloed en de beschikbare opslagruimte van het systeem wordt gebruikt. Ten derde, omdat de gegevens niet realtime worden bijgewerkt, kan de informatie in rapporten en dashboards verouderd zijn.

DirectQuery-modus

In tegenstelling tot de importmodus is er ook de DirectQuery-modus, waarbij gegevens direct worden opgehaald uit de oorspronkelijke gegevensbronnen, waardoor de rapporten en dashboards realtime worden bijgewerkt en de gegevens nooit verouderd zijn. Deze modus is echter niet altijd praktisch, aangezien er meestal sprake is van latentie en snelheidswinst bij het ophalen van gegevens vanuit het cachegeheugen van de Power BI-service. Het is aan de gebruiker om te beslissen welke modus het beste past bij hun zakelijke behoeften.